Hon daterade en självtillverkad miljonär – När han förlorade sina pengar gjorde hon något otänkbart.

Denise Tudor Whelan är upptagen med att rulla genom sin dator på jakt efter ett fotografi av hennes döttrar Olivia, 17 och Beth, 15 när hon oavsiktligt öppnar fel filen.

Uppe på skärmen pop ett dussin eller så bilder av vardagliga föremål – en kräm lampskärm med en antikt utseende, en trälstol, en rosa klänning. . . “Åh ledsen, det är bara saker jag säljer på eBay,” säger hon, innan han snabbt slutade bilderna ner. Du kanske tror att det inte finns något ovanligt i Denise, 50, auktionering av möbler, kläder och prydnadsföremål under julklapp så att hon kan köpa ett eller två presenter. Tusentals människor gör detsamma för att finansiera festsäsongen. Men det som är extraordinärt är att förrän nyligen var Denise och hennes man Chris flera miljonärer. Deras månadsinkomst var £ 20 000 och de ägde en £ 35 miljoner fastighetsutvecklingsverksamhet. Home var ett £ 800.000 sex sovrum hus med utsikt över Lancashire landsbygden. De körde en topp Audi och Range Rover, och deras döttrar gick till privata skolor där avgifterna kostar upp till £ 12,000 per år. Familjen ägde fem hästar och åtnjutit flera utländska semestrar årligen till Florida, Sydfrankrig, deras villa på Mallorca och, varje nytt år utan misslyckande, Barbados i två veckor. De skulle också äta på restauranger minst två gånger i veckan. “Pengar var aldrig ett problem”, medger Denise. “Vi skulle kunna ge tjejerna nya kläder, vi planerade alltid semester. Livet var väldigt bra.

Men vi arbetade hårt för det. “Idag har Tudor Whelans förlorat varje öre till följd av bankkollapset och överlever på en gemensam arbetssökande ersättning på 217 £, som betalas varannan vecka. Home är en 700-en-månaders hyrd tre sovrum stuga i byn Whittington, Lancashire. Range Rover och Audi har gripits och de hyrde Toyota Yaris, där de bara har råd att lägga Denise på försäkringen. Deras döttrar är i statsskolor. Det har inte varit några semester och inga nya kläder i sex år. Denise gör mataffären i Poundland, där hon lyckas eke ut £ 5 om dagen för måltider. Inte längre är deras dagar fyllda med affärsmöten eller besök på platsen. Nu tillbringar de hela jobbsökningen hela dagen eller säljer bort de få ägodelar de har kvar. Det är den typ av liv som många familjer leder, och Tudor Whelans plight kommer knappt troligen att framkalla mycket sympati från dem. Men det skulle ta ett hjärta av sten, för att inte ens känna lite medkänsla för en familj som har upplevt en sådan katastrofisk nedgång från framgång. Christopher, som bara ger sin ålder som 50-talet, har bara ansökt om hundratals jobb för att få veta att han är “för gammal” eller “överkvalificerad”. Han har blivit tillsagd att “dumma ner sitt CV”. Denise tearfully förklarar att hon inte kunde köpa sin dotter en 18th födelsedagspresent denna vecka. Hon har nyligen kommit ifrån anti-depressiva medel, hon erkänner att om det inte var för hennes älskade tjejer, kanske hon har begått självmord. “Vi har båda varit i botten”, säger Chris.

“Vi hade byggt upp vår verksamhet från ingenting, stiger ofta upp klockan 4 och arbetar sju dagar i veckan. Om det hade misslyckats genom oss att vara hänsynslös, kunde jag förstå varför folk skulle tro att vi förtjänade det. Men inget av det var vårt fel. “Han tillägger:” Bankerna förstörde oss. Vi fick brev från dem, även under veckorna innan vi blev återtagna och sa att de skulle stödja oss och tacka oss för vår “lojalitet”. “Det gör mig illamående för att de har blivit tillåtet att komma undan med det och göra så många människors liv en elände samtidigt som de gör en förmögenhet för sig själva.

Jag önskar att vi aldrig skulle lita på dem. “Så hur utvecklade denna spektakulära rikedom till rags historia? Paret möttes 1989 och körde bås på en marknad i Oldham. Chris, vars pappa var en målare och dekoratör och vars mamma var en sömmerska, sålde skor. Denise, vars pappa var en entreprenör, sålde konfekt. Från de ödmjuka början utvecklade de sex närbutiker runt nordvästern, som de sålde sedan. Pengarna var ett springbräda i fastighetsbranschen. “Vi behöll frihållarna i varje fastighet vi ägde och släppte ut byggnaderna till företag. Det snöbollade därifrån, säger Chris. “Jag fokuserade på att köpa byggnaderna medan Denise arbetade på kontoret som gjorde administrationen. “Vi utvecklade lägenhetskomplex, restauranger, barer, till och med en Tesco. Det var mitten av nittiotalet och efterfrågan översteg utbudet. Vi var väldigt mycket framgångsrika och jag var övertygad om att jag satsade pengar på min familjs framtid på det bästa stället – tegel och murbruk. “Har han någon ånger om sin finansiella strategi? “I efterhand var det kanske naivt att sätta alla våra ägg i en korg.” Livet var rosigt tills de i augusti 2007 fick ett brev från deras bank, Northern Rock, och sa att 17 miljoner pund av deras kommersiella inteckningar hade sålts – till den misshandlade amerikanska banken Lehman Brothers. Jag tänkte: “Säkert kan de inte göra det utan att meddela oss?” Säger Chris. “Det verkade moraliskt fel men lagligt var de tillåtna. Strax bort visste jag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *